Greek » Προβολή νέων

Προβολή νέων

07.10.2020

Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2020

Emmanuelle Charpentier & Jennifer A. Doudna

Το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2020 απονέμεται στις Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna «για την ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος».

Από τότε που οι Charpentier και Doudna ανακάλυψαν το "γενετικό ψαλίδι" CRISPR / Cas9 το 2012, η χρήση τους εξερράγη. Το γενετικό ψαλίδι έχει μεταφέρει τις βιοεπιστήμες σε μια νέα εποχή και, με πολλούς τρόπους, φέρνει το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα.

Οι ερευνητές πρέπει να τροποποιήσουν τα γονίδια στα κύτταρα εάν θέλουν να μάθουν για τις εσωτερικές λειτουργίες της ζωής. Κάποτε ήταν χρονοβόρα, δύσκολη και μερικές φορές αδύνατη δουλειά. Χρησιμοποιώντας το γενετικό ψαλίδι CRISPR / Cas9, είναι πλέον δυνατή η αλλαγή του κώδικα ζωής κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων.

«Υπάρχει τεράστια δύναμη σε αυτό το γενετικό εργαλείο, το οποίο μας επηρεάζει όλους. Δεν έχει φέρει επανάσταση μόνο στη βασική επιστήμη, αλλά έχει οδηγήσει και σε καινοτόμες καλλιέργειες και θα οδηγήσει σε πρωτοποριακές νέες ιατρικές θεραπείες », λέει η Claes Gustafsson, πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Χημείας.

Όπως τόσο συχνά στην επιστήμη, η ανακάλυψη αυτών των γενετικών ψαλιδιών ήταν απροσδόκητη. Κατά τη διάρκεια των μελετών της Emmanuelle Charpentier για το Streptococcus pyogenes, ένα από τα βακτήρια που προκαλούν τη μεγαλύτερη βλάβη στην ανθρωπότητα, ανακάλυψε ένα προηγουμένως άγνωστο μόριο, το tracrRNA. Η δουλειά της έδειξε ότι το tracrRNA είναι μέρος του αρχαίου ανοσοποιητικού συστήματος βακτηρίων, CRISPR / Cas, που αφοπλίζει τους ιούς διασπώντας το DNA τους.

Η Charpentier δημοσίευσε την ανακάλυψή της το 2011. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε μια συνεργασία με την Jennifer Doudna, μια έμπειρη βιοχημικό με τεράστια γνώση του RNA. Μαζί, κατάφεραν να αναδημιουργήσουν το γενετικό ψαλίδι των βακτηρίων σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα και να απλοποιήσουν τα μοριακά συστατικά του ψαλιδιού, ώστε να είναι ευκολότερα στη χρήση.

Σε ένα πείραμα εποχικής δημιουργίας, ξανασκέφτηκαν το γενετικό ψαλίδι. Στη φυσική του μορφή, το ψαλίδι αναγνωρίζει το DNA από ιούς, αλλά οι Charpentier και Doudna απέδειξαν ότι θα μπορούσαν να ελεγχθούν έτσι ώστε να μπορούν να κόψουν οποιοδήποτε μόριο DNA σε μια προκαθορισμένη τοποθεσία. Όταν κόβεται το DNA, είναι εύκολο να ξαναγράψεις τον κώδικα ζωής.

Από τότε που οι Charpentier και Doudna ανακάλυψαν το γενετικό ψαλίδι CRISPR / Cas9 το 2012, η χρήση τους έχει εκραγεί. Αυτό το εργαλείο έχει συμβάλει σε πολλές σημαντικές ανακαλύψεις στη βασική έρευνα και οι ερευνητές φυτών κατάφεραν να αναπτύξουν καλλιέργειες που αντέχουν σε μούχλα, παράσιτα και ξηρασία. Στην ιατρική, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για νέες θεραπείες για τον καρκίνο και το όνειρο της θεραπείας κληρονομικών ασθενειών πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Αυτά τα γενετικά ψαλίδια έχουν μετατρέψει τις βιοεπιστήμες σε μια νέα εποχή και, με πολλούς τρόπους, προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα.